共有 815 件作品

1

使用者的離開,讓建築物失去了機能性,空間定義變的不明。 被遺棄的房屋,軍事設施,雖然使用者離開了,但這些空間仍然明確的記錄著這裡的歷史價值 氣候 特殊文化等等..... 即使這些空間無法再續以前的機能,但經過重新定義後,或許能夠為來這裡的旅客與當地的居民提供一個有價值的新地景,並延續著虎井的故事。 善用地景(歷史演變過程中,強而有力的具體化呈現)的手法,在不同的時間呈現出不同的風貌。因為人對於土地有所要求,並透過實際使用將空間刻劃出想要的形狀,反映了各年代的需求與價直觀。 一.入口過度空間: 造港後,原先設立在海岸線的軍事碉堡,隨著時間也慢慢地被埋藏在海漂與棄置物堆中。 在產業結構轉變後,該如何讓初次到來的旅者認識這個神祕的島嶼。或許,沿著海岸線,觀察著島嶼的地形,居民耕作的演變,海岸線紋理的推移,再沿著這座埋藏在新舊紋理中的掩體過濾-探訪開始。 二.旅客住所/居民種植空間: 人口外移後,原來的使用者離去,閒置空房增生,缺乏養護屋頂破損,卻也形成了讓這個種植不易的島嶼,有了植栽的庇護所。 在住宿空間提供不足的狀況下,沒有安全暫時居所的遊客,只能以短暫的時間來走訪這座島嶼。也許這些空房可以因為植物與旅人,再次的被定義為「家」。 三.多功能空間/移地教學教室: 在軍人撤離後,這些掩蔽在地表紋理中的軍事建物也逐漸被人們遺忘,成了被棄置的大型空間。 軍事掩體為了配合戰略的需求所形成的空間形式及動線,造就了空間中的獨特氛圍。這種獨特的空間氛圍是在其他地方很難體會到的,所以我們希望能夠重新規劃,並改變空間機能。

1

0

0

1

0

Mono No Aware, an awareness of impermanence, also refers to the instant sensitivity towards the ephemera. This ephemeral nature of beauty- the quietly elated, bittersweet sentiments are inherently linked with the theme of heritage conservation, paradoxically. To search for timelessness in architecture always become embedded pursue of a designer, yet not one architecture can escape from its age, dilapidating and decaying eventually. The thesis aims to challenge this preconceived notion of timelessness- often perpetual and static, questioning the temporality that lies within our built environment. Known as ‘Valley of Hope’, Sungai Buloh Leprosarium is a 90-years old cradle of prophylaxis settlement in Malaysia. Based on the ethnographic survey, the living heritage thrives as a self-supported community with a long history of conforming, confronting, and compromising with nature. It is analogous to a cyclical process of damaged and recovery. Whereas the field survey unveils a dissolving heritage landscape and evanescence of its legacy. Due to the emerging urban flux and shrinking population of the native community, the Leprosarium has gradually fragmented of its uses and imageability. On the other hand, the survey of a collective quest between the stakeholders implies the dichotomized perspectives within, whereby the thesis shall anticipate a shifted paradigm as a chronographic resolution to react with the evolving concerns. It leads to a notion anchoring the Leprosarium’s medicinal past and horticultural present, to project a reciprocal future in conjunction with the adjacent medicinal, education and horticultural institutions. The thesis is crafted into 4 different timescales, and narrated in 4 chapters to encapsulate the gradual transitions of the Leprosarium. Therefore, it is a story about times and changes. Each chapter follows a central theme of programmes, responding to the change of the community, the place, and its surrounding urban flux. Emerged initially from a living heritage that resembles a ‘Garden City’ layout, the chronographic blueprint responds to the last generation of inmates that is slowly fading away. The 1st chapter unveil the inhabitation of landscape where the community dwells and upcycles the ruins, cultivating a productive habitat with communal and horticultural activities. The 2nd chapter followed by the monastic enclave that embraces late livelihood of the inmates and acknowledging them as part of the cultural heritage, comes along with the civic interactions as well as socio-economic activities. Chapter 3 begins after years fertilizing the land for medicinal horticulture, the establishment of research department brings up new programmes and community reciprocal to the greater context surrounding the Leprosarium. Lastly, chapter 4 narrates the seeding of the inheritance of knowledge, legacy, and history through the education department, suggesting collaborative opportunities among the research and academic groups around. Conclusively, it narrates a shift from function to fiction, and tends to grow a sense of hope through the curated timeline of restoration. The blueprint has choreographed an odyssey of timescape- to be discovered and rediscovered again. The experience throughout the journey of heritage trail, which is orchestrated by series of changing landscapes, speculated by consecutive chapters. Correspondence to this approach, the architecture design is constructed as a narrative body to those relics of past and traces of times. Technically, the design can be considered as a series of time-based adaptive reuse across the heritage landscape of the Leprosarium. Researched into the materiality and its decay studies, the restorative architecture revolves around a combination of fleeting and transient materiality, touching the heritage fabric and landscape extremely lightly. Adopting the concept of reversible architecture, a cycle of renewable material ecology is contemplated to reduce, restore, retrieve, and replace the building materials like a metabolic process. In this design thesis, the presence of architecture is perceived as a process rather than a product. Taking an anamnesis approach as design process, the architecture is constructed as a narrative body to those relics of past and traces of times. Throughout this project, we have undergone a journey of change, transience, and growth. The concept of timelessness embedded upon the Leprosarium is now shifted - it is both the old and new, the past and future, the decay and growth. It is a portrait from Leprosarium to Vivarium- a voyage of perpetual temporality where artifice, nature, and history come in a full circle. “The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.” - Marcel Proust, French novelist

1

The office bridge-building hovers across the Shing Mun River in Shatin, Hong Kong. Like a mirror, the Shing Mun River is a very calm waterway. The project aims to create a lively form which adds dynamic onto the river, while maintaining its atmosphere with a sculptural form massing which visually looks light and flows gently, softly, and harmoniously across the river. As an office building, the site is selected at the central commercial area of Shatin district - adjoining the Shatin City Hall and New Town Plaza, allowing the new office hub to join Shatin commercial hub and the transport network. It replaces the original Lek Yuen Bridge. The project aims to not only serve the office users, but also the Shatin community. It consists of a main office block, and a pedestrian bridge that carries a bookshop cafe and a market inside, which are intersecting with each other. The orientation of the office block provides visual linkage to the Sha Tin commercial hub by continuing its network on plan, while the pedestrian bridge is oriented to join up the open space on the other side of the river, across the Tai Chung Kiu Road, providing directional linkage which aims to improve the current pedestrian network. The pedestrian bridge passes though the office block, allowing the office building to be divided into two wings. The office block aims to serve a large organisation or service sector, where the offices and working spaces are on one wing; and the other wing serves for the Corperate Social Responsibility (CSR), by providing teaching and learning spaces about the organisation to the Shatin community. A perfect arch is used as the main structure for both the office building and the pedestrian bridge. It ensures that no vertical supports that touches the water are needed, allowing the building to flow visually above the river. The curvy and twisted form further reinforce the gentle and soft sculptural effect, and enhances the building’s visual lightness. The bridge building hovers urbanely beyond the Shing Mun River.

0

1

0